Translate

2014. január 3., péntek

Az Év Vadvirága 2014-ben: a szibériai nőszirom

A hazai botanikusok és természetszeretők az Év Vadvirága mozgalom keretein belül minden évben kiválasztanak egy virágos növényfajt, amelynek veszélyeztetettségére és védelmére az adott évben megkülönböztetett figyelmet szeretnének fordítani. A 2013. december 31-én lezárult szavazás szerint 2014-ben az év vadvirága a szibériai nőszirom (Iris sibirica).
A nőszirom (Iris) nemzetség nyolc őshonos fajjal képviselteti magát a honi flóra tagjai közt, számos további alak pedig a kertekből lehet ismerős számunkra. A nyolc őshonos faj közül hét törvényes oltalmat élvez, beleértve a szavazás nyertesét.

A szibériai nőszirom virágzata
A szibériai nőszirom fél-egy méter magasra növő, talajban kúszó gyöktörzzsel rendelkező, tömött zsombékokat alkotó növény. A levelei 2-10 mm szélesek, mereven felfelé állnak, kihegyezettek. A virágzat, melynek típusa az elágazásrendszere szerint ún. egyesbog, a leveleknél magasabbra nyúlik, 1-4 virágból áll. Május és június hónapokban nyílik. A virágokban liláskék belső, illetve fehéres alapon liláskéken futtatott külső lepelleveleket találunk. Ezekkel, keskeny leveleivel és magas, karcsú termetével együtt talán a legelegánsabb hazai Iris-fajnak mondhatjuk. Termése tok, melynek a csúcsa tompán végződik.

A szibériai nőszirom termései
Különböző lápréteken fordul elő, az Alföldön, folyók mentén és a középhegységek csapadékosabb régióiban egyaránt. A láprétek és a velük érintkező, vízigényesebb növényzet (általában magassásos, lápi cserjés vagy nádas) szegélyzónájában alkalmanként előforduló, monodomináns foltjait gyakran önálló társulásként is kezelik Iridetum sibiricae néven.

Szibériai nőszirmos folt egy láprét nedvesebb mélyedésében, nádas szegélyében
Alföldi állományait elsősorban az élőhely kiszáradása, középhegységi előfordulásait a rétek becserjésedése veszélyezteti. Vigyázzunk rá!

5 megjegyzés:

  1. Üdvözlöm!

    Segítségét kérném egy kérdés eldöntésében. Az evvadviraga.hu oldalon a szibériai nősziromról azt is írják, hogy szerepel az ún. Vörös Listán. Kerestem (Iris sibirica néven) a http://discover.iucnredlist.org/ oldalon, de nem találtam. Javaslatát kérném, hogy miképp' kaphatnék valós eredményt a védettségéről (azon túl, hogy nemzeti szinten több országban védett).
    Válaszát köszönöm!

    Tisztelettel:

    Rumpler Attila
    (azenkornyezetem.blogspot.com)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Rumpler Attila!

      Köszönöm hozzászólását! Én sem találtam az IUCN listáin a szibériai nőszirmot, és az Európai Védett Fajok listáján sem: http://ec.europa.eu/environment/nature/conservation/species/redlist/downloads/European_vascular_plants.pdf

      Más ötletem nincs, viszont írtam az Év Vadvirága honlap szerkesztőjének, remélem, segít a kérdés megválaszolásában.
      Üdvözlettel,

      Lengyel Attila

      Törlés
    2. Kedves Rumpler Attila!

      Azt a választ kaptam, hogy csak a hazai Vörös Listán szerepel, amely itt érhető el: http://www.termeszetvedelem.hu/_user/downloads/vedett_fajok/Red%20List_final%20version.pdf
      Érdekes, hogy azon viszont az IUCN szerinti besorolásához a "NT - Near Treatened" kategóriát jelölik meg.
      Üdv,

      LA

      Törlés
  2. Kedves Lengyel Attila!
    Kesztölcön egy környezetvédelemmel is foglalkozó egyesület nevében írok. Évről-évre megjelentetjük a tengerszem újságunkat, melyben falusi ügyek mellett igyekszünk felvilágosító munkát is végezni. Ennek megfelelően mostani tavaszi lapszámunkban az év fajait is felsoroljuk, rövid ismertetővel. Láttam nagyszerű fotóit a nősziromról, és ezért kérdezném, hogy nevének és blogcímének feltüntetése mellett a szibériai nőszirom virágzata képet közölhetnénk-e az újságban? amennyiben igen, kérhetnénk-e egy nagy felbontású fotót az újság email címére? A lap 1200 példányban falunkban jelenik meg húsvétra.
    Válaszát előre is köszönöm. Sasváriné dr. Borbíró Katalin, Kesztölcért, a Faluért Egyesület titkára. Drótpostacím: tengerszem2011@gmail.com

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Sasváriné dr. Borbíró Katalin!

      Köszönöm, hogy megkeresett! Megtisztelő, ha a fotómat szeretnék közölni az újságukban. Hamarosan elküldöm Önnek a fotót emailben.
      Üdvözlettel,

      Lengyel Attila

      Törlés